O društvu

ŠPORTSKO RIBOLOVNA UDRUGA „VELIČANKA“

2e83d7bc595a142d5b8cc7504455fc0e_XL

Velika, poznato turističko mjesto u Slavoniji do 1979. godine nije imala društvo sportskih ribolovaca. Na inicijativu tadašnjeg turističkog društva “Toplice” 1979. godine osnovano je ŠRD “Veličanka”. Na području tadašnje Požeške kotline bila su aktivna samo četiri ribolovna društva: “Šaran” – Požega, “Orljava” – Pleternica, “Pastrva” – Kutjevo i “Klen” – Brestovac, a naše društvo bilo je peto. Prva redovna godišnja skupština održana je 1980. godine u Planinarskom domu “Lapjak” u Velikoj i tada je izabrano rukovodstvo:
1. Zlatko Lisjak, predsjednik,
2. Ivica Mandić, tajnik,
3. Rudolf Nedela, član UO,
4. Ivan Rupčić, član UO.
Za razliku od danas, kada nam se pridružuju i članovi s područja drugih jedinica lokalne samouprave, tadašnje članstvo bilo je s područja Velike, Trenkova i Kaptola i brojalo je oko 50- tak članova. U to vrijeme ribička aktivnost odvijala se uglavnom na Veličanki, Dubočanki i okolnim potocima, što nije bilo dostatno, pa se na inicijativu Skupštine društva krenulo u izgradnju ribnjaka na području između Trenkova i današnjeg Antunovca (Škomić). Radovi su započeli 1982. godine i većim dijelom ih je financiralo lokalno stanovništvo dobrovoljnim prilozima, te donacijama tadašnjih privrednih organizacija (PPK Kutjevo , Šumarija, Vodopriveda). Ribnjak je završen krajem 1984. godine, a slijedeće godine ribnjak je poribljen, čime je počeo ribolov društva na stajaćim vodama. Godinama se broj članova povećavao i rasle su potrebe društva za ribolovnim kapacitetima. Zbog toga se 1993. godine počela graditi druga “tabla”, koja je završena 1995. godine. Tada je ispuštena “stara tabla” ribnjaka i očišćena od mulja. Obje “table” su u funkciji od 1996. godine i od tada se na dan Sv. Euzebija tradicionalno posvećuju ribnjaci, prateći objekti i ribići. Od te godine počelo se sa sustavnim poribljavanjem šarana tijekom godine i grabežljivicama (štukom i smuđem) u kasnu jesen.
Radom članova, donacijama trgovačkih društava i Općine Velika tijekom posljednjih desetak godina se sustavno uređuje okoliš ribnjaka, uređene su društvene prostorije ŠRD “Veličanka”, sanitarni čvorovi, izgrađene su nadstrešnice, uređen je sustav za navodnjavanje ribnjaka s branom, postavljeni su solarni paneli iz kojih se objekt opskrbljuje el. energijom i još mnogo toga. Zahvaljujući istom stvorili smo prostor koji u posljednje vrijeme privlači sve veći broj ne samo ribiča već i izletnika i šetača.
Danas ŠRD „Veličanka“ broji više od stotinjak aktivnih članova. Osnovna aktivnost članova je sportski ribolov, pa tako naša udruga ima ekipu za lov ribe udicom na plovak koja sudjeluje na natjecanjima u organizaciji Športskog ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije. Isto tako, unazad par godina, organizatori smo “Šaranijade” i “Štukijade” na našim ribnjacima. Naši članovi aktivni su i u lokalnoj zajednici pa tako sudjeluju na svim važnijim manifestacijama Općine Velika promovirajući športski ribolov i zaštitu okoliša. U budućnosti želimo dodatno povećati ribolovne kapacitete izgradnjom treće “table”, proširiti kapacitete za dobivanje električne energije, te kroz rad s najmlađim članovima dodatno promovirati boravak u prirodi, razvijati njihov sportski duh te brigu o zaštiti voda i ribljeg fonda.

 

Ovaj unos je objavljen u O društvu. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *